6 Ağustos 2009 Perşembe

Tribünleri Bitirmeyin

"Muhteşem taraftar" söyleminin ülkemizde çoğu futbol yöneticileri tarafından pazarlama amacı olarak kullanıldığına üzülerek şahit olmaktayız. "Taraftarlık" kavramının gereksinim duyulduğunda futbolun olmazsa olmazı olarak gösterilmesine rağmen,çoğu zaman kar aracı olarak görülmesi son dönemdeki örnekleriyle ortadadır.Renkleri ne olursa olsun tribünlerdeki insanları yolunacak kaz olarak gören zihniyeti, taraftarlığı bir hayat tarzı olarak görenler olarak bir kez daha kınamakta tereddüt etmemekteyiz.

Süper Lig'in ilk haftasında deplasmanda karşılaşacağımız Denizlispor müsabakası öncesi rakip yönetimin açıkladığı fahiş bilet fiyatlarını şaşkınlıkla öğrenmiş durumdayız. 100 TL olarak belirlenen Fenerbahçe tarafı bilet fiyatının, Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği bazında dikkate alınması gerektiğine inanıyoruz. Aynı tribündeki bir sezonluk kombine fiyatının 100 TL olduğu düşünüldüğünde, Fenerbahçe taraftarı için belirlenen bilet fiyatının ülke gerçekleri bir yana mantıkla ne derece bağdaştığı soru işareti yaratmaktadır.Dünyayı sarıp sarmalayan ekonomik kriz ile birlikte ülkemizdeki insanların aylıkgeliri, alım gücü ve bilet fiyatlarını beraber düşündüğümüzde, bu fiyat anlayışının tam bir fiyasko olduğu aşikardır.

Türk Futbolu içerisinde kanayan bir yara haline gelen "fahiş fiyat"uygulamasının bir an önce son bulmasının talep edilmesi, her futbol taraftarı gibi bizim içinde bir haktır. Bu doğrultuda TFF'nin başta deplasman biletleri olmak üzere, tüm maç biletlerinde bir standart oluşturmasına tarafımızdan inanılmaktadır.Aksi takdirde bilet fiyatlarının önümüzdeki dönemde bir futbol erozyonu yaşatacağını anlamak pek zor değildir.

Son dönemlerde derbi maçları dahil, bir çok müsabaka da seyirci ortalamasının düşmesinin ana nedeninin bilet fiyatlarındaki ölçüyü aşan miktarlar olduğu bariz olarak anlaşılmaktadır. Avrupa'da insanların gelirinin ülkemizdeki gelir düzeyiyle kıyaslanamayacak oranda yüksek olmasına rağmen, bilet fiyatlarının bizden düşük fiyatta olması ülkemiz adına tam bir tezatlıktır.

İngiltere'de Newcastle United taraftarlarının takımları ikinci lige düşmesine rağmen kombine biletlerini bitirmesi, Almanya’da Dortmund tribünlerinde 60.000 üzerinde kombine satılması yadsınamaz birgerçekken, ülkemizde oynanan futbol müsabakalarındaki boş tribünlerin kime nefayda kazandırdığı merak uyandırmaktadır.

Tribünlerde aşık olduğumuz renklerin peşinde kendi imkanlarımızla koşarken, bir yandan da fahiş fiyatlarla yolunacak bir kaz gibi görülmenin dayanılmaz hafifliğini ! ehemmiyetle yaşamaktayız.

Bu taraftar kıyımının önlenmesi için , Türkiye Futbol Federasyonu'nu ve Kulüpler Birliği'ni göreve davet ederek, taraftara sahip çıkmalarını ve bilet fiyat algısını bir kritere bağlamalarını bekliyoruz.

Aynı zamanda farklı renklere sahip olsak da tüm tribünleri bu konuda tepki için göreve çağırıyoruz.

Saygılarımızla,

Grup CK

Hiç yorum yok: